
צוואה הדדית
צוואה הדדית היא צוואה הנערכת על ידי בני זוג, ומבקשת להעביר את הנכסים והרכוש שלהם זה לזה במקרה של מות אחד מהם, ולאחר מכן לצדדים שלישיים, או ישירות לצדדים שלישיים. לדוגמה, בני זוג יכולים לכתוב צוואה הדדית בה הם מגדירים כי בפטירת אחד מהם, כל הנכסים יעברו לבן הזוג הנותר בחיים, ואחרי פטירת שניהם, יועבר כל עזבונם, לילדיהם המשותפים. בני זוג יכולים גם לכתוב צוואה הדדית בה הם מורישים ישירות לילדיהם.
היתרון בצוואה הדדית
הבחירה באופציה של צוואה הדדית, מאפשרת לבני הזוג להגביל ולהצר את צעדיהם בנוגע ליכולתו של כל אחד מהם לשנות את צוואתו בעתיד מבלי ליידע על כך את בן הזוג השני
חשוב לדעת !
-
כאשר בני זוג עורכים צוואה הדדית במסמך אחד, הצוואה תהיה גם צוואה משותפת, בנוסף לכך שהיא צוואה הדדית.
-
בדומה לצוואות שאינן הדדיות, היא יכולה להיעשות בדרכים הבאות: כתב יד, מול עדים, מול רשות או בעל-פה.
-
מדובר בצוואות שמסתמכות האחת על השנייה.
-
מאחר והצוואות מסתמכות אחת על השניה, יכולת הביטול של הצוואות ההדדיות קיימת אך מוגבלת.הדרכים לבטלה קבועים בחוק הירושה
-
בני זוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם לילדים. במקרים אלו "צוואה הדדית" יכולה למנוע מצב שבו אלמן או אלמנה שנותרו בחיים, יאלצו להתפנות מדירתם, כי היורשים האחרים יבקשו לפרק את השיתוף , למכור את הדירה ולקבל את חלקם.
-
בני הזוג יכולים לקבוע כי בן הזוג הנותר יהיה רשאי לעשות במה שקיבל כראות עיניו, או לקבוע הוראות המגבילות את בן הזוג שנותר בחיים מלעשות פעולות מסוימות בעיזבון, לרוב-לצורך הגנה על העיזבון לטובת הילדים
-
צוואה הדדית יכולה להיעשות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף.
-
הליך הפקדת צוואה הדדית הינו זהה להליך הפקדת כל צוואה כתובה ונדרשת נוכחות שני הצדדים, מצוידים במסמכים מזהים.
-
קיימים הבדלים והשלכות שונות בין הודעה על ביטול צוואה הדדית לפני שאחד הצדדים הלך לעולמו לבין ביטולה של הצוואה לאחר פטירתו של בן/בת הזוג.