
תביעת גירושין
תביעת גירושין הינה הפרוצדורה שפותחת את התהליך של פירוק המחויבויות בין בני הזוג במצב בו אחד מבני הזוג מסרב להתגרש. תביעה זו תוגש לבית הדין הרבני על ידי גבר או אישה יהודיים ולא ניתן להגיש תביעת גירושין בבית המשפט לענייני משפחה שכן רק לבית הדין הרבני ניתנה סמכות לדון בענייני נישואין וגירושין של גבר ואישה יהודיים. בן הזוג שפונה להליך זה אינו חייב לשאול או להודיע לבן או בת הזוג האחרים על כך.
שלבי ההליך
-
בטרם הגשת התביעה יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך שמטרתו לבחון אפשרות ליישב הסכסוך בין בני הזוג , ללא הליכים משפטיים מורכבים וארוכים
-
אם הליך יישוב הסכסוך אינו צלח, ניתן להגיש את התביעה על פי התנאים והמועדים הקבועים בחוק להסדר התדיינויות במשפחה.
-
לצורך הגשת התביעה, יש לפנות למזכירות בית הדין הרבני ולהגיש תביעת גירושין, הכוללת את המסמכים הבאים:
טופס כתב תביעה לגירושין – אותו ניתן לקבל במזכירות בית הדין, צילום תעודת זהות עדכנית כולל הספח, אם התובע אינו רשום בתעודת הזהות כנשוי לנתבע, מומלץ לצרף את תעודת הנישואים והכתובה, מסמכים וטפסים נוספים על פי בקשת בית הדין הרבני.
-
בכתב התביעה יינתן פירוט בנושאים הבאים: פרטי התובע והנתבע, פרטי עורכי הדין המייצגים או טוענים רבניים, אם יש, וצירוף ייפוי כוח, פרטי התביעה, כולל מידע על חיי הנישואים ועל נסיבות הפרידה, נישואין וגירושין קודמים, ילדים משותפים, הליכי גישור וטיפול משפחתי-אם התקיימו ותלונות במשטרה או תביעות קודמות-אם היו. הסעד המבוקש מבית הדין הרבני, עילת או עילות הגירושין, המצדיקות את סיומם של חיי הנישואין על פי ההלכה. יש להדגיש כי על פי ההלכה ניתן לתת פסק דין המחייב בני זוג להתגרש, רק אם קיימת עילת גירושין.
גירושין בהסכמה
כדי להימנע ממצב של תביעת גירושין, על בני הזוג להגיש הסכם גירושין אשר אושר בבית המשפט לענייני משפחה או להגיש הסכם שכזה לאישור בית הדין הרבני יחד עם הבקשה לגירושין עצמה. הליך זה מסייע בחיסכון זמן רב שיכול לקחת במקרה של ניהול תיק ארוך בבית המשפט.
הליך זה יכול להתבצע רק כאשר בני הזוג מסדירים ביניהם על ידי סיוע בעורך דין לגירושין את הנושאים החשובים ביותר והם:
-
משמרות ילדים- חלוקת זמני השהות, או לקבוע משמורת משותפת.
-
דמי המזונות- הצדדים צריכים לקבוע מהו גובה דמי המזונות, בנוסף, איך יחולקו ההוצאות הנלוות עבור הילדים.
-
חלוקת רכוש– במידה והצדדים ערכו הסכם ממון לפניי החתונה אז יחולק הרכוש בהתאם להסכם הממון, במידה ולא עשו, יבוצע שערוך של הרכוש המשותף ויפורט בצורה מדויקת הרכוש ואיך הם מתכוונים לחלקו.
חשוב לדעת!
-
ניתן להסדיר את יתר העניינים הקשורים לסכסוך גם לאחר מתן הגט, למעט שאלת מגוריי הילדים לאחר הגירושין, אותה יש להסדיר קודם לכן, בהסדר קבוע או זמני.
-
במועד ולאחר הגירושין אסור על בני הזוג להתגורר תחת אותה קורת גג.
-
הדיונים בענייני גירושין נערכים בדלתיים סגורות, אינם פתוחים לקהל הרחב וישנו איסור פרסום לגבי תוכנם.
גירושין בבית הדין השרעי (מוסלמים)
-
בני זוג מוסלמים יכולים להגיש תביעת גירושין לבתי הדין השרעיים בישראל.
-
התביעה תוגש לבית הדין השרעי אם שני בני הזוג לא הסכימו להתגרש.
-
בית הדין השרעי יפרק את הנישואין לפי עילה זו, רק לאחר מינוי בוררים, תפקיד הבוררים הוא לנסות לפתור את הסכסוכים בין בני הזוג.
-
אם אחד מבני הזוג מצהיר בפני הבוררים שהוא אינו מעוניין בהמשך חיי הנישואין, הבוררים יפנו לבית הדין בכדי לפרק את הנישואין.
-
הבוררים יקבעו גם:
-
מי מהצדדים אשם בהתרת קשר הנישואין.
-
האם האישה זכאית לתשלום המוהר ובאיזה שיעור.
-
בית הדין יבדוק את הפרוטוקלים שניהלו הבוררים, ואם התרשם שהם מילאו את תפקידם בנאמנות, הוא יפסוק בהתאם לפסיקתם.